Positivt lederskab

Tager hunde magten? I dag sofaen – i morgen verden!
af Pia Dahl Andersen, 2008

Der har gennem alt for mange år været en udbredt holdning om, at hunden prøver ”at tage magten” fra os. Hunde er opportunister og gør hvad der betaler sig – men på den anden side: Gør vi ikke også det? I stedet for at bruge energi på at tænke over, om hunden lægger lumske planer om at overtage verdensherredømmet, er det langt mere konstruktivt at sætte et mål for, hvad hunden skal gøre i den enkelte situation og derefter træne det.

I det følgende vil jeg gennemgå de forskellige lederskabsregler og komme med sammenligninger fra ulveflokken. Der er blandt forskerne bred enighed om, at hundes stamfader er den asiatiske ulv. Der er foregået en naturlig selektion, således at tidligere tiders mennesker har fået selskab af ulve/hunde ganske tæt på bopladserne. Ulvenes fordel ved at opholde sig tæt på menneskene har været let adgang til mad og ly for vejret. Menneskenes fordel ved at have ulvene/hundene tæt på har bl.a. været selskab, vagt og jagt. Det har været til begge parters fordel at leve tæt sammen og hvis det af en eller anden årsag ikke længere har været tilfældet, har ulven/hunden haft muligheden for at fjerne sig fra fællesskabet. I dag vælger vi også at dele vores hverdag med hunde og begge parter har fordele af det. Dog har hunden ikke mulighed for selv at fjerne sig fra flokken og kan, hvis hverdagen ikke fungerer for den, blive nødt til at vise det på anden vis.

Hunden må ikke gå først ud af døren
Fuldstændig enig! Ikke fordi jeg bliver en bedre leder af at gå først, men fordi det er praktisk. Vi kommer begge roligt ud af døren og dermed får en rolig og samarbejdende start på gåturen. Det er sværere for en hund at gå pænt i snor, hvis den lige forinden er blevet vældig opkørt ved udsigten til en gåtur.

I ulveflokken er det ikke nødvendigvis den ældste der går først. Det er den der er mest ivrig i den givne situation.

Hunden må ikke gå forrest
Det er selvfølgelig træls, hvis hunden trækker. Lær hunden at gå i løs line og giv hunden tid til at snuse de interessante steder.

Hos ulvene er det ofte de unge individer der går forrest – de har mere energi der skal bruges. Hvis de ældre ulve ikke ønsker at gå den vej, standser de og venter til de unge ulve selv vælger at komme med.

Hunden må ikke ligge i sengen
I en flok sover man sammen! Hvalpe sover i en klump, men efterhånden som de bliver ældre foretrækker nogle hunde lidt mere plads i søvnen. Nogle hunde har brug for at lære, at de kun må komme op i sengen, hvis de er inviterede og at gå ned fra sengen på signal.

Når en ulv har lagt sig et sted, har den ret til det sted og de andre ulve accepterer det. Ulve har respekt for hinandens kropszoner.

Hunden må ikke spise først
Tværtimod! Det kan være vældig praktisk at hunden er mæt, når vi sætter os til bordet, da det mindsker sandsynligheden for at hunden tigger ved bordet. Vi kan sagtens lære hunden gode madmanerer – altså hvis den fodres med madskål og ikke får lov til at arbejde for sin mad.

Kun i tilfælde af yderste hungersnød spiser forældredyrene først, da de skal sørge for egen overlevelse til næste års hvalpekuld. Ellers spiser alle samtidig.

Hunden må ikke tage initiativ til kontakt eller leg
Hvis hunden stille og roligt kommer hen og beder om kontakt med os, kan vi sagtens give den det – vi vil også gerne have en reaktion fra vores medmennesker, når vi henvender os til dem. En anden sag er, hvis hunden har lært at pibe, gø eller hoppe op af os for at få opmærksomhed: Det er uønsket adfærd (hunden stresser) og hunden skal lære, at det ikke betaler sig.

Når en ulveflok bevæger sig, har de fysisk kontakt med hinanden ca. hvert 10. minut. Det er ikke langvarig kontakt, men blot en snude på en kind eller lignende. Og de reagerer på legeinvitationer fra hinanden, hvis de har lyst til at lege.

Hunden må ikke ligge i en døråbning eller på toppen af trappen
Voksne hunde vil ofte lægge sig, så de kan se hvad familien laver og hvornår der sker noget der kunne involvere den og det kunne være i en døråbning. Hvis det er upraktisk, fordi det er svært at komme forbi hunden, kan den lære at flytte sig på signal.

Det er ikke nødvendigvis den ældste ulv der lægger sig på de gode udkigssteder, det er den der kommer først. Hvis en anden allerede ligger der, er det muligt at en anden ulv forsøger at lokke den anden væk, ved at sætte gang i en aktivitet eller lade som om der er noget vældig interessant i nærheden. De tvinger ikke hinanden væk fra sovesteder, det hører ind under ejendomsretten og for ulve/hunde er den hellig.

Træd ikke hen over hunden, lederen får den underordnede til at flytte sig
Hvis man har en stor hund, kan det være praktisk at den lærer at flytte sig på signal, så man ikke falder over den. Omvendt er det udtryk for tillid fra hundens side, at den bliver liggende selvom vi træder hen over den – den stoler på, at vi ikke træder på den.

Det er sjældent set i naturen, at ulve træder hen over hinanden, de går udenom!

Hunden må aldrig vinde i leg
Leg er hvalpes naturlige måde at lære på. De lærer både at kontrollere kroppen, at tyde og bruge signaler og hvad samspillet med omgivelserne betyder. Der skal selvfølgelig være regler for leg: Ingen tænder på vores hænder, ting skal slippes, vi skal stoppe i tide og ikke presse hunden, men det er ikke sjovt at lege, hvis man aldrig vinder!

Ulve leger med hinanden når de har lyst. Hvalpe kan sagtens tage initiativ til at lege med lederulven.

Man må ikke hilse på hunden, når man kommer hjem
Ulve der er i aktivitet har fysisk kontakt med hinanden ca. hvert 10. minut. Det er ikke langvarig kontakt, men blot en snude på en kind eller lignende for at bekræfte flokfællesskabet. Hvis vi ikke hilser på hunden, når vi kommer hjem, fortæller vi hunden, at vi ikke vil have et fællesskab med den. Der er selvfølgelig mange måder at hilse på og for de fleste er det ikke hensigtsmæssigt at lave en kæmpe gensynsfest, men et hej- med-dig-hund og lidt kløen under hagen passer til de fleste hunde.

Andet der ofte tolkes som dominans

Hunden humper
Meget ofte tolkes en hvalp eller hund der humper på os eller ting, som en hund der forsøger at dominere: Det er tvært imod ofte stress og har intet med dominans at gøre. Fjern dig eller tingen fra hunden og overvej om hunden får den rette aktivering i hverdagen eller om der er andet der stresser den.

Hunden ignorerer os
Det tolkes også meget ofte som dominans, men kan i stedet handle om, at vi ikke er en ressource for hunden og at relationen ikke fungerer optimalt. Eller at vi ikke er konsekvente i vores omgang med hunden, så den er usikker på hvordan vi agerer i forskellige situationer.

Hunden kommer ikke når vi kalder
Det har intet med lederskab at gøre, men at det skal betale sig for hunden at fjerne sig fra det den synes er spændende. Vi skal træne rigtig mange repetitioner med forstyrrelser, hvor hunden kan gøre som vi ønsker – og det skal betale sig for hunden.

Der er sikkert flere eksempler på ”lederskabsregler”, men lad i stedet fokusere på, hvad en god leder er.

En god leder:
  • Har overblik
  • Er klog – har erfaring
  • Bevarer roen i alle situationer
  • Har adgang til ressourcer og deler dem
  • Sætter grænser og er konsekvent uden konflikter
  • Får respekt fra andre
  • Andre har tillid til vedkommende
Alt dette kan vi være for hunden. Vi styrer hele deres liv:
  • Hvornår den får social kontakt
  • Hvornår den får mad
  • Hvornår den får nye oplevelser
  • Hvornår den kommer ud og gå tur
  • Hvornår den får lov at mødes og/eller lege med artsfæller
  • Hvornår vi sætter aktiviteter i gang
  • Hvornår den skal have dyrlægehjælp
Når man tænker over det er det ikke meget magt hunden har! Men vi skal gøre os fortjent til at være en leder, der er værd at følge og lytte til.